Silti hän iski paremmin kuin Messi

Tiedätkö, mikä on tällaisten korvausten haittapuoli? Nämä eteläiset kaverit – etenkin nuoret ja varsinkin tällaisissa otteluissa – eivät näe porttia, vaan porsaanreikiä historiassa. Hetken kuluttua Under fund siirtyi hankalasti, mutta jäi käyttämättä kaikkia vaihtoehtoja jatkoa varten ja ammuttiin korkeammaksi sen sijaan, että he tekisivät yhden kumppanin.

Silti hän iski paremmin kuin Messi. Leo hävisi jälleen kentällä, kun hän oli kokenut laadukkaan italialaisen valikoiman. Ampumalla Kolarov, hän teki parhaan ottelun – keltainen kortti, jonka hän maksoi vaarallisen vastahyökkäyksen häiritsemisestä.

Leo tukahdutti klassisen italialaisen puolustuksen Arrigo Sacchin ideoiden innoittamana. Roomalaisten puolustaminen painoi niin lämpimästi keskikentälle, että linjojen välillä ei ollut lähes mitään tilaa. Messi ajautui vain kolme kertaa, ja ohjelman tarkkuus laski 76%: iin – jokainen neljäs pass Leo antoi “romaneille”.

Itse asiassa tämä on Di Francescon ansiota. Älä usko, että Barça pelasi huonosti. Et voi olla paskaa yhdessä ottelussa. Se oli sama joukkue, joka vaati “todellista” mestaruuskäytävää. Ja hän ei pelannut tavallista huonompaa. Mutta pahempaa kuin kilpailija.

Mutta “romanit” oli erilainen. Ei se, mitä se kentällä osoitti: vertikaaliset vaihteet ja korkea paine ovat Di Francescon kruunuja. Roomalaiset tulivat kenttään moduulilla 3-5-2, ja tarvitsemme erillisen artikkelin selittämään, mitä tämä tapahtuma on. Kysy italialaisilta vuosi sitten, kuka Eusebio muuttaisi enemmän – hänen vaimonsa tai 4-3-3-suunnitelmansa – monet eivät edes olisi ajatelleet vastaavansa ”järjestelmään”.

Romanit voittivat sekä Barcelonan että UEFAn. Kuva: Corriere dello Sport, Tuttosport

Di Francesco ylitti Leopardin, eikä Valverdellä ollut riittävästi kokemusta ja taitoa operatiiviseen johtamiseen. Katalaanit toimivat peukalolla eivätkä tienneet, mistä he menettävät. Pienikokoinen roomalainen keskus ei pelkästään riittänyt Barçaa avaruudesta – se suojeli kuljettajia paineesta.

De Rossi ei ole enää sama kuin aikaisemmin, mutta hän on edelleen vertikaalisen pelin kuningas: Rakitic antoi hänelle puoli minuuttia kulkea – ja romanit johtivat. Noin sama syntyi toisena päämääränä ja puolet kaikista roomalaisten uhkista. Ja sitten Ander tuli ulos.