Loma, joka on aina mukanasi. Mitä elää FC “Joulupukki”

Konstantin Strelkov kertoo uudenvuodenaattona tarinan maailman ystävällisimmästä klubista.

Yhdeksäntoista kuukautta vuodessa suomalainen Rovaniemi, joka on kahdeksan kilometrin päässä napapiiristä, elää mitatun elämänsä, mutta joulukuussa se muuttuu kirjaimellisesti. Syynä tähän ovat eurooppalaisten turistien joukot, jotka haluavat katsoa paikallisen Joulupukin – Jolupukin asuinpaikkaa. Joulun henki myötävaikuttaa lasten vanhempien vuotuiseen tuloon, mikä tekee Lapin pääkaupungista automaattisesti yhden suosituimmista paikoista Suomessa.

Jos jätät juhlallisen ilmapiirin syrjään, Rovaniemi ei voi ylpeillä millään muulla. Ellei tosiasiaa, että tämän 60tuhannen hengen läheisyydessä, Lordi, joka ampui Eurovision vuonna 2006, oli kuvannut videonsa kappaleelle Hard Rock Hallelujah. Suomalaisten hirviöiden kunniaksi, muuten, Rovaniemen keskusaukio on jopa nimetty. Budjettiviihteestä täällä on reittivalot, joita voidaan tarkkailla näissä osissa syyskuusta maaliskuuhun.

Subarktinen ilmasto ja 180 “lunta” päivää vuodessa eivät estä jalkapalloa rekisteröitymästä kaupunkiin. Vuonna 1992 kaksi paikallista joukkuetta – Rovaniemen Reipas (käännetty nimellä ‘Freshness’) ja Rovaniemen Lappi (‘Lappi’) lasten iloksi – yhdistyivät FC Joulupukkiin.

”Miksi joulupukki? Se on yksinkertaista: On legenda, että Joulupukin arkistoaineistot löydettiin paikallisesta museosta, jossa hän käski perustaa yhden vahvan joukkueen. Kun joukkueellasi on sellainen nimi, sinun tulee aina leikkiä hymyillen, mitä mekin teemme. Pyrimme tietysti voittamaan minkä tahansa ottelun, mutta olemme aina ystävällisiä ja kohteliaita kilpailijoidemme suhteen ”, sanoo Joulupukin presidentti Juha елtelainen.

Rovaniemen joukkue on tasapainottanut kahden vuosikymmenen ajan kolmannen (Kakkonen) ja neljännen (Kolmonen) jaon välillä – vaihtelevalla menestyksellä. Ainoa joulupukin pokaali on Polar Day Cup, joka voitettiin vuonna 1994. Epätyypilliseen turnaukseen (ottelut pidettiin yksinomaan yöllä) osallistui joukkueita maista, joiden välillä Lapin alue on jaettu – Norjasta, Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä.